Який пробіотик краще при прийомі антибіотиків і як його знайти
Чим більше корисних бактерій в пробіотику — тим краще
Козлов В.О., Пучков К.С.
Відомо, що під терміном «дисбактеріоз» мається на увазі зміна складу і властивостей нормальної мікрофлори кишківника людини, а саме — якісна і кількісна зміна бактеріальної флори.
Бактеріальна флора (мікрофлора) людини утворюється у кишківнику новонародженого на 3-5 день життя і зберігає свої функції протягом всього життя людини.
У кишечнику людини живе більше 1000 видів різних бактерій, що покривають внутрішні оболонки тонкої і товстої кишок. Слизова оболонка кишківника щільно заселена мікроорганізмами, концентрація яких досягає 1011-1012 КУО/г.
Нормальна мікрофлора виконує численні функції з підтримки здоров’я людини. Бере участь у підтримці енергетичного, метаболічного і іонного гомеостазу організму, стимулює імунну систему.
При так званому «Дисбактеріозі» можуть зникати деякі представники нормальної мікрофлори (біфідобактерії, молочнокислі і кишкові палички тощо.) Та з’являтися інші мікроорганізми (грибки роду Candida, стафілококи, протей, синьогнійна паличка і т.д.). При цьому в організмі спостерігаються місцеві запальні процеси різного ступеня, а при різкому ослабленні організму може розвинутися генералізована форма ендогенної інфекції (аутоінфекції), аж до сепсису.
Вплив на людину техногенної цивілізації призводить до стійких порушень в мікрофлорі кишківника і розвитку «дисбактеріозу». Це і стереотипи харчування, екологічні зміни в навколишньому середовищі, хімізація продуктів харчування, стреси, інфекції, безконтрольне вживання антибактеріальних препаратів, в тому числі і антибіотиків.
Порушення функцій мікрофлори є важливим компонентом патогенезу ряду захворювань дихальних шляхів, шкіри і особливо органів травлення.
Загальний стан організму людини та імунітет безпосередньо залежить від стану кишкової мікрофлори.
Порушення мікрофлори кишківника в першу чергу позначається на появі гастроентерологічних захворювань, зниження противірусного, протибактеріального, протигрибкового захисту, що може проявитися місцевими запальними процесами, алергічними проявами, і навіть генералізованими ендогенними інфекціями. При цьому захворювання викликають навіть умовно-патогенні мікроорганізми, з якими здоровий організм зазвичай справляється самостійно.
У групах хворих з вираженими симптомами «дисбактеріозу» позитивну динаміку захворювання вдається досягти при призначенні препаратів, що впливають саме на мікробіоценоз кишківника (кишкові антисептики, пре-і пробіотики). В останні роки, все більшу популярність завойовують пробіотики, що відновлюють нормальну мікрофлору кишківника, і тим самим поліпшують здоров’я організму. Провідними світовими компаніями пропонуються нові пробіотики, з різними бактеріальними складами, розраховані на тривалий прийом.
Одним з таких препаратів є бактеріальна закваска для йогурту «Симбіотик» від ТМ GOOD FOOD. Препарат виготовлений італійським виробником – центром з дослідження і розвитку біохімії — BIOCHEM srl.
Комплекс живих мікроорганізмів Симбіотику являє собою закваску ліофільно висушених 11 штамів мікроорганізмів:
Всі штами відносяться до нормальної флори кишківника і відповідають вимогам до пробіотиків.
Для підтвердження високої ефективності бактеріальної закваски Симбіотик ТМ GOOD FOOD при лікуванні “дисбактеріозу", кафедрою внутрішньої медицини №1 Національного медичного університету ім. А.А. Богомольця було проведено клінічне дослідження.
Результати повністю підтвердили ефективність і корисність закваски Симбіотик не тільки для здоров’я в цілому, але і для профілактики та лікування деяких захворювань кишківника.
Для участі в дослідженні було вибрано 100 людей з названими вище симптомами. Їм було запропоновано приймати курс закваски Симбіотик – по половині пакетика два рази на день протягом місяця. Для того щоб отримати дійсно точні результати, дослідження проводилося за стандартами, щодо медичних препаратів — подвійне, сліпе, плацебо-контрольоване. Тобто половина пацієнтів приймала «Симсбіотик», а друга – «плацебо». Зовнішній вигляд пакетиків не відрізнявся, і пацієнти не знали, що саме вони приймають. Такий підхід дав можливість повністю виключити будь-які інші фактори, крім лікувального ефекту бактерій.
Отримані дані підтвердили, що пробіотична закваска Симбіотик ефективно відновлює мікрофлору і значно покращує роботу кишківника.
Для того щоб оцінити наскільки покращився склад мікрофлори, проводився водневий дихальний тест, який показує яких бактерій більше в кишківнику — корисних чи хвороботворних. Чим більше патогенних бактерій, тим вище показник за цим тестом. Це важливо знати, адже від того, яких бактерій буде працювати більше — корисних чи хвороботворних, залежить стан кишківника і здоров’я організму в цілому. Графік активності мікрофлори кишківника на початку і в кінці дослідження у пацієнтів, що приймали Симбіотик і пацієнтів, які приймали плацебо.
За отриманими даними видно, що Симбіотик дійсно ефективно відновлює нормальну мікрофлору кишківника. Показники у тих, хто приймав Симбіотик, значно знизилися і при вимірюванні натщесерце і при вимірі після їжі. Це говорить про те, що корисні бактерії витіснили хвороботворних, і тепер кишківник набагато краще перетравлює і засвоює їжу, а шкідливих речовин утворюється набагато менше.
Ті що приймали плацебо натщесерце дані практично не змінилися, а показники після їжі навіть трохи підвищилися. Значить в цій групі пацієнтів ситуація з мікрофлорою не покращилася.
Як це відбилося на загальному стані пацієнтів і прояві симптомів?
Це видно на наступному графіку — прояв ознак здуття і болю в животі на початку і в кінці дослідження у пацієнтів, що приймали Симбіотик і пацієнтів, які приймали плацебо:
За графіком видно, що значно зменшилися біль і здуття у тих пацієнтів, які приймали Симбіотик. У групі, що приймала плацебо, відчуття болю майже не зменшилося, а здуття навіть навпаки посилилося.
Це доводить, що бактерії в заквасці Симбіотик TM GOODFOOD:
Результати цього дослідження показують, що закваски TM GOODFOOD можна рекомендувати і як раціонального здорового харчування, і як продукт для профілактики і лікування порушень роботи кишківника і нормалізації складу мікрофлори.
Good Food – здоров’Я тут!
Чим більше корисних бактерій в пробіотику — тим краще
Йогурт-пробіотик — це кисломолочний продукт, в якому живуть корисні бактерії
Передумовою дисбактеріозу є зменшення кількості живих корисних бактерій в мікрофлорі