Як вибрати молоко для йогурту

Все більше людей готує йогурти вдома. І це не тільки мами маленьких діток та вагітні, яким необхідні якісні кисломолочні продукти. Багато дорослих роблять йогурти для себе і своєї сім’ї, розуміючи, що це важливо і корисно в будь-якому віці.

Вибираючи молоко для приготування йогурту, їх природно цікавить питання – яке молоко краще. Адже від якості молока буде залежати і те, наскільки корисним буде йогурт.

Що потрібно знати при виборі молока

Жирність

Молоко може бути від 0,5% до 6% жирності. Цей вибір визначається вашим смаком, віком і цілями. Для маленьких діток оптимальне молоко 2,5% -3,2%. Якщо Ви робите йогурт з метою знизити вагу, краще брати знежирене молоко – 0,5% -2,5%.

Домашнє або магазинне

Вважається, і цілком правильно, що домашнє молоко набагато корисніше. Дійсно, це так, якщо у вас є своя, здорова корова, яка повноцінно харчується. На жаль – це рідкість. Домашнє молоко, куплене у бабусі на базарі – швидше шкідливе, ніж корисне.

В домашньому молоці кількість білків, жирів, вуглеводів та жирність змінюється в залежності від пори роки, тому що змінюється раціон харчування корови. В наслідок цього, при приготуванні йогуртів з домашнього молока, досить важко досягти стабільної якості.

Йогурти з молока від однієї і тієї ж корови іноді можуть виходити занадто густими, а іноді навпаки. В один час їх достатньо витримувати у йогуртниці 6 годин, а в іншу пору року і 10 годин буде недостатньо.

Що стосується магазинного молока – воно буває фермерське (не оброблене), пастеризоване (зазвичай це молоко в м’яких пакетах) і суперпастеризоване (молоко в упаковці Тетра Пак). У цього молока є плюс – воно проходить контроль на безпеку, і на ньому вказано склад по білках, жирах, вуглеводах і калоріях. При приготуванні йогуртів з суперпастиризованного молока, його непотрібно кип’ятити.

Корисні якості молока

Найбільш важливими моментами тут будуть – кількість білка, вміст вітамінів і основних мікроелементів. Якщо вітаміни і мікроелементи не завжди вказуються на упаковці, то вміст білка є обов’язково. Чим більше білка міститься в молоці, тим воно корисніше. А значить – тим корисніше буде йогурт. Про склад домашнього молока судити складно, так як він залежить від дуже багатьох чинників.

Кип’ятити чи не кип’ятити

Молоко, перед додаванням в нього якісної закваски, має бути стерильним. Тобто в цьому молоці не повинно бути будь-яких бактерій. Тільки в цьому випадку можна гарантувати нормальний процес заквашування йогурту. Суперпастеризоване молоко – стерильне, а значить, його не потрібно кип’ятити перед закваскою. Все інше молоко обов’язково потрібно прокип’ятити 5-10 хвилин, охолодити до 38-40°C і тільки після цього можна додавати в нього закваску і робити йогурт.

Тепер Ви знаєте, на що звертати увагу при виборі молока. З якісним молоком і заквасками «Гуд Фуд» у вас завжди буде корисний і смачний йогурт.

Легкого приготування і приємного апетиту!

Good Food – здоров’Я тут!

Good Food 1.05.2019

    Залишити коментар

Читайте також

Як зробити йогурт вдома

Як зробити йогурт вдома Зміст Відео-рецепт від Євгена Клопотенко. Приготування йогурту в кастрюлі. Приготування йогурту в мультиварці. Приготування йогурту в…

Як зробити йогурт в мультиварці

Як зробити йогурт в мультиварці Як приготувати йогурт в мультиварці 1. Додайте закваску в молоко і перемішайте ложкою. Ложку і…

Як зробити йогурт в йогуртниці

Як зробити йогурт в йогуртниці Відео-рецепт Як приготувати йогурт в йогуртниці 1. Додайте закваску в молоко і перемішайте ложкою. Ложку…

0
0
Ваш кошик порожній