Пробіотики під час вагітності: які можна застосовувати і для чого майбутній мамі потрібні корисні бактерії
Під час вагітності часто порушується баланс мікрофлори, яка захищає організм матері
Чим більше корисних бактерій в пробіотику — тим краще для вашого організму в процесі прийому антибіотиків. Чому це важливо знати? Детально поговоримо в цій статті.
Що ви питаєте в аптеці кожен раз, як відчуваєте слабкість в тілі, страждаєте від нежитю або градусник показує, що у вас піднялася температура? Поки ви згадуєте, прочитайте коментар Олега Андрієнко, сімейного лікаря та терапевта медичного центру «АЛМ Медицина»:
«9 з 10 чоловік, які приходять до мене на прийом, вже приймають антибіотики. Більшість з них відразу вибирають препарати з обіцяною максимальною ефективністю. Коли я питаю, чому вони так роблять, відповідь звучить так: «Знайома сказала, що її чоловіка ці ліки швидко поставило на ноги». Причому, препарати приймаються не за інструкцією, хоча вона є в кожній упаковці. Таке самостійне застосування є великою небезпекою для організму».
Андрій Кондрахін, лікар клінічної фармакології, кандидат медичних наук, підтверджує думку свого колеги:
«Раніше антибіотики застосовували тільки за суворим показанням лікаря – просто так їх не можна було дістати. До того ж вони були в ін'єкціях у вигляді порошків. Але все змінилося – на кожному кроці з'явилися аптеки, антибіотики стали випускати в таблетках і люди почали приймати їх з будь-якого приводу. Люди звикли самі собі призначати лікування, не думаючи про наслідки. Всім потрібно швидше одужати і бігти на роботу. Більшість думає, що їм допоміг антибіотик, а насправді просто прийшов час одужувати, бо вірус на антибіотики не реагує».
Виходить ось такий парадокс:
Чим більше лікуємося – тим сильніше страждає організм.
Але по факту без антибіотиків не завжди можна обійтися. В цій статті розберемося, як пробіотики при антибіотиках допомагають вибратися з хвороби з мінімальними збитками для імунітету. Почнемо з одного важливого питання.
Перерахуємо найпоширеніші:
Чому так відбувається? Справа в механізмі впливу антибіотиків на організм. Давайте згадаємо фільми-трилери. Зазвичай в центрі сюжету — маніяк-соціопат, який охоче вбиває всіх, хто йому попадається під руку.
Антибіотики – свого роду соціопати, які вбивають всі бактерії.
Вони полюють на патогенні бактерії, і разом з загрозою знищують «мирних жителів» — молочнокислі бактерії, біфідобактерії та інші корисні мікроорганізми, які формують нашу мікрофлору. Що б цього не відбувалося потрібно вживати пробіотики під час вживання антибіотиків. Це запобігає порушенням шлунково-кишкового тракту, які ми розглянули вище. Натуральні пробіотики – це йогурт, кефір, ферментовані (квашенні) овочі. Також є таблетовані пробіотики, що продаються в аптеках.
Але це ще не все.
Постійний прийом антибіотиків – це одна з причин завдяки якій стан здоров'я в цілому стає гірше.
Особливо страждають органи травлення, тому потрібно заздалегідь визначитися, що вам варто пити для шлунку при прийомі антибіотиків. Про це говорить Олексій Цис, доктор-терапевт університетської клініки Запорізького державного медичного університету, доповнює ситуацію з наслідками прийому антибіотиків важливим моментом:
«Бактерії можуть стати стійкими до антибіотиків декількома способами. Деякі можуть «нейтралізувати» антибіотик, змінивши його таким чином, щоб він став для них безпечним. Інші навчилися «переміщати» антибіотик назад за межі бактеріальної клітини, перш ніж він зможе заподіяти їй шкоду. Деякі бактерії можуть змінити свою зовнішню структуру, тому антибіотик не може прикріпитися до бактерій, які він призначений інактивувати.
Таким чином, стійкість до протимікробних препаратів розвивається, якщо мікроби більше не реагують на ліки, які раніше ефективно їх лікували. Це потенційно небезпечно, тому що може привести до відсутності ефективних методів лікування деяких захворювань.»
Виходить, чим частіше ми п'ємо антибіотики, тим більше завдаємо шкоди своєму організму. Це ще один привід подумати про ті заходи, які потрібно вжити вже під час лікування цими ліками.
Выпить йогурт при приеме антибиотиков: почему это важно? Антибиотики наносят ущерб, и организм не может полноценно функционировать на протяжении 2-4 недель:
Поэтому при приеме антибиотиков важно сразу поддержать организм и защитить микрофлору. Как это сделать? Заселить ее новыми здоровыми «жителями», чтобы они заняли места тех полезных бактерий, которые убили антибиотики.
Пити йогурт при прийомі антибіотиків: чому це важливо? Антибіотики завдають шкоди, і організм не може повноцінно функціонувати протягом 2-4 тижнів:
Тому при прийомі антибіотиків важливо відразу підтримати організм і захистити мікрофлору. Як це зробити? Постійно заселяти її новими здоровими «жителями», щоб вони заступили на варту, замість тих корисних бактерій, яких вбили антибіотики.
Наприклад, у заквасці «Симбіотик» від TM Good Food міститься 5 видів біфідобактерій і 6 видів лактобактерій. Познайомимося з ним ближче:
3. Вживати закваски для йогуртів у сухому (незаквашеному) вигляді. Якщо у вас не вистачає часу, терпіння чи бажання готувати домашні йогурти, то йогуртові закваски можна вживати у сухому вигляді. Просто розчиніть вміст одного пакетика в склянці теплої води і приймайте за 20 хвилин до їжі 1 раз на день. Для дітей 1 пакетик розділити на 2 рази.
Тепер ви знаєте, що треба пити після прийому антибіотиків: кожна порція йогурту на симбіотичній заквасці – це підтримка вашого організму під час прийому антибіотиків. Ви відчуватимете себе добре, швидше одужуватимете і менше хворітимете. «Симбіотик» – це смачний і перевірений спосіб уникнути наслідків прийому аптечних препаратів.
Хочете наочно переконатися в ефективності закваски «Симбіотик»? Читайте про клінічне дослідження, яке підтвердило, що домашні йогурти з стартових культур Good Food відновлюють мікрофлору кишківника без додаткових ліків.
Якщо ви готові до профілактики дисбактеріозу, симбіотична закваска чекає на вас в одній з 9000 аптек нашої країни або ви можете замовити її в нашому інтернет-магазині.
Good Food здоров’я ТУТ!
Під час вагітності часто порушується баланс мікрофлори, яка захищає організм матері
Йогурт-пробіотик — це кисломолочний продукт, в якому живуть корисні бактерії
Клінічне дослідження підтвердило ефективність бактеріальної закваски "Симбіотик".