Який пробіотик краще при прийомі антибіотиків і як його знайти

Думка лікарів.

Чим більше корисних бактерій в пробіотику — тим краще для вашого організму в процесі прийому антибіотиків. Чому це важливо знати? Детально поговоримо в цій статті.

Що ви питаєте в аптеці кожен раз, як відчуваєте слабкість в тілі, страждаєте від нежитю або градусник показує, що у вас піднялася температура? Поки ви згадуєте, прочитайте коментар Олега Андрієнко, сімейного лікаря та терапевта медичного центру «АЛМ Медицина»:

Який пробіотик краще при прийомі антибіотиків і як його знайти

«9 з 10 чоловік, які приходять до мене на прийом, вже приймають антибіотики. Більшість з них відразу вибирають препарати з обіцяною максимальною ефективністю. Коли я питаю, чому вони так роблять, відповідь звучить так: «Знайома сказала, що її чоловіка ці ліки швидко поставило на ноги». Причому, препарати приймаються не за інструкцією, хоча вона є в кожній упаковці. Таке самостійне застосування є великою небезпекою для організму».

Андрій Кондрахін, лікар клінічної фармакології, кандидат медичних наук, підтверджує думку свого колеги:

Який пробіотик краще при прийомі антибіотиків і як його знайти

«Раніше антибіотики застосовували тільки за суворим показанням лікаря – просто так їх не можна було дістати. До того ж вони були в ін'єкціях у вигляді порошків. Але все змінилося – на кожному кроці з'явилися аптеки, антибіотики стали випускати в таблетках і люди почали приймати їх з будь-якого приводу. Люди звикли самі собі призначати лікування, не думаючи про наслідки. Всім потрібно швидше одужати і бігти на роботу. Більшість думає, що їм допоміг антибіотик, а насправді просто прийшов час одужувати, бо вірус на антибіотики не реагує».

Виходить ось такий парадокс:

  • до появи антибіотиків в США кожна третя смерть відбувалася через бактеріальної інфекції;
  • з іншого боку, ВООЗ б'є на сполох: сьогодні стійкість до антибіотиків стає однією з найголовніших небезпек для світової охорони здоров'я. Лікарям все складніше лікувати поширені пневмонію і туберкульоз;
  • побоювання фахівців підтверджує статистика: сьогодні через стійкості до антибіотиків щорічно помирає 700 000 осіб.

Чим більше лікуємося – тим сильніше страждає організм.

Але по факту без антибіотиків не завжди можна обійтися. В цій статті розберемося, як пробіотики при антибіотиках допомагають вибратися з хвороби з мінімальними збитками для імунітету. Почнемо з одного важливого питання.

Які побічні дії антибіотиків?

Перерахуємо найпоширеніші:

  • дисбактеріоз — порушення травлення, постійна сонливість, відчуття втоми, яке проявляється буквально в перші години після пробудження, біль в області живота і нерегулярні випорожнення, через які доводиться купувати проносні засоби. Це відбувається тому, що корисні бактерії при прийомі антибіотиків гинуть разом із бактеріями-збудниками хвороб і органи травлення не можуть працювати в нормальному режимі. Найбільше страждають діти їх організм, що тільки розвивається, найбільш відгукується на негативний вплив антибіотиків, тому важливо запобігти розвиток дисбактеріозу у малюків і розібратися, що приймати з антибіотиками, щоб його уникнути;
  • антибіотик-асоційована діарея — виникає приблизно у 40% випадків при прийомі антибіотиків і може тривати протягом 2 місяців після закінчення лікувального курсу;
  • авітаміноз, через який страждає тіло і внутрішні органи. Особливо це відчутно у жінок і дітей: ламкі нігті, тьмяне волосся і суха, зневоднена, проблемна шкіра;
  • порушення роботи печінки, яку доводиться окремо лікувати після прийому антибіотиків;
  • алергічні реакції у вигляді висипів і подразнень на шкірі;
  • можливий інфекційно-токсичний шок, якщо антибіотиками намагалися вилікувати важку інфекцію.

Чому так відбувається? Справа в механізмі впливу антибіотиків на організм. Давайте згадаємо фільми-трилери. Зазвичай в центрі сюжету — маніяк-соціопат, який охоче вбиває всіх, хто йому попадається під руку.

Антибіотики – свого роду соціопати, які вбивають всі бактерії.

Вони полюють на патогенні бактерії, і разом з загрозою знищують «мирних жителів» — молочнокислі бактерії, біфідобактерії та інші корисні мікроорганізми, які формують нашу мікрофлору. Що б цього не відбувалося потрібно вживати пробіотики під час вживання антибіотиків. Це запобігає порушенням шлунково-кишкового тракту, які ми розглянули вище. Натуральні пробіотики – це йогурт, кефір, ферментовані (квашенні) овочі. Також є таблетовані пробіотики, що продаються в аптеках.

Але це ще не все.

Постійний прийом антибіотиків – це одна з причин завдяки якій стан здоров'я в цілому стає гірше.

Особливо страждають органи травлення, тому потрібно заздалегідь визначитися, що вам варто пити для шлунку при прийомі антибіотиків. Про це говорить Олексій Цис, доктор-терапевт університетської клініки Запорізького державного медичного університету, доповнює ситуацію з наслідками прийому антибіотиків важливим моментом:

Який пробіотик краще при прийомі антибіотиків і як його знайти

«Бактерії можуть стати стійкими до антибіотиків декількома способами. Деякі можуть «нейтралізувати» антибіотик, змінивши його таким чином, щоб він став для них безпечним. Інші навчилися «переміщати» антибіотик назад за межі бактеріальної клітини, перш ніж він зможе заподіяти їй шкоду. Деякі бактерії можуть змінити свою зовнішню структуру, тому антибіотик не може прикріпитися до бактерій, які він призначений інактивувати.

Таким чином, стійкість до протимікробних препаратів розвивається, якщо мікроби більше не реагують на ліки, які раніше ефективно їх лікували. Це потенційно небезпечно, тому що може привести до відсутності ефективних методів лікування деяких захворювань.»

Виходить, чим частіше ми п'ємо антибіотики, тим більше завдаємо шкоди своєму організму. Це ще один привід подумати про ті заходи, які потрібно вжити вже під час лікування цими ліками.

Выпить йогурт при приеме антибиотиков: почему это важно? Антибиотики наносят ущерб, и организм не может полноценно функционировать на протяжении 2-4 недель:

  • нарушены функции пищеварения — витамины, минералы, аминокислоты хуже усваиваются, поэтому организм получает меньше питательных веществ. Значит, вырабатывается меньше энергии, поэтому вы так плохо себя чувствуете, несмотря на то, что прошли курс антибиотиков;
  • нарушены функции иммунитета — в микрофлоре отсутствуют полезные бактерии или их слишком мало. В результате организм не может противостоять вирусам и инфекциям. Вы можете с легкостью снова заболеть.

Поэтому при приеме антибиотиков важно сразу поддержать организм и защитить микрофлору. Как это сделать? Заселить ее новыми здоровыми «жителями», чтобы они заняли места тех полезных бактерий, которые убили антибиотики.

Пити йогурт при прийомі антибіотиків: чому це важливо? Антибіотики завдають шкоди, і організм не може повноцінно функціонувати протягом 2-4 тижнів:

  • підірвані функції травлення — вітаміни, мінерали, амінокислоти гірше засвоюються, тому організм отримує менше поживних речовин. Значить, виробляється менше енергії, тому ви так погано себе почуваєте, не дивлячись на те, що пройшли курс антибіотиків;
  • підірвані функції імунітету — в мікрофлорі відсутні корисні бактерії або їх занадто мало. В результаті організм не може протистояти вірусам та інфекціям. Ви можете з легкістю знову захворіти.

Тому при прийомі антибіотиків важливо відразу підтримати організм і захистити мікрофлору. Як це зробити? Постійно заселяти її новими здоровими «жителями», щоб вони заступили на варту, замість тих корисних бактерій, яких вбили антибіотики.

Як пити пробіотики з антибіотиками:

  1. Приймати в таблетках або капсулах — їх можна знайти в будь-якій аптеці. Найчастіше виробник на 100% гарантує корисність бактерій, але зазвичай вони знаходяться в анабіозі, як сплячі красуні. Вони прокидаються в організмі через 5-6 годин після прийому. В 1 великий капсулі знаходяться максимум 5 видів корисних бактерій. У популярних пробіотиках зазвичай 1 вид лактобактерій і 1 вид біфідобактерій.
  2. Готувати домашні йогурти зі спеціальних заквасок з пробіотичними бактеріями, — їх також можна легко знайти в найближчій аптеці. Закваски для йогуртів містять активні живі бактерії. У 1 столовій ложці йогурту – до 10 мільярдів сімейств бактерій. Гарантована користь бактерій і їх засвоєння – 100%. Тільки ще це смачно і можна влаштовувати різноманітність: додавати мед, горіхи, фрукти і ягоди. У заквасках для домашніх йогуртів – до 11 видів корисних бактерій!

Наприклад, у заквасці «Симбіотик» від TM Good Food міститься 5 видів біфідобактерій і 6 видів лактобактерій. Познайомимося з ним ближче:

  • кожен вид бактерій з цієї закваски виконує певну функцію: синтезує вітамін, знешкоджує вірус і т.д .. Тому «Симбіотик» допомагає швидше відновити здоров'я після прийому антибіотиків
  • прийом 1 порції йогурту на заквасці обсягом 200 мл рівнозначний прийому 200 капсул пробіотиків, які виробляють фармацевти. Згадайте, яка вечірка вам запам'яталася найбільше? Правильно, де була крута тусовка. З відновленням організму після прийому антибіотиків така ж історія: чим більше бактерій надходить – тим швидше настане повне одужання
  • передозування неможливе: бактерії приживаються і залишаються в кишківнику, а якщо їх занадто багато для вашої мікрофлори, вони виконають свою функцію і покинуть ваш організм природним шляхом
  • корисні бактерії з закваски беруться за роботу відразу після потрапляння в організм, тому що вони живі і активні, а не знаходяться в анабіозі, як фармакологічні пробіотики.

3. Вживати закваски для йогуртів у сухому (незаквашеному) вигляді. Якщо у вас не вистачає часу, терпіння чи бажання готувати домашні йогурти, то йогуртові закваски можна вживати у сухому вигляді. Просто розчиніть вміст одного пакетика в склянці теплої води і приймайте за 20 хвилин до їжі 1 раз на день. Для дітей 1 пакетик розділити на 2 рази.

Як працюють корисні бактерії, що входять до складу «Симбіотику»

У цю закваску входять 3 типу бактерій:

Біфідобактерії (лат. Bifidobacterium):

  • відповідають за утворення амінокислот з білка;
    беруть участь в синтезі вітамінів групи В, а також філохінон (віт. К1, К2), токоферолу ацетату (віт. Е),
  • нікотинової кислоти (віт. РР), біотину (віт. Н), амінокислоти лізину;
  • покращують всмоктування кальцію, заліза, цинку, фосфору, вітаміну D3);
    розщеплюють і покращують всмоктування білків, жирів, вуглеводів;
  • мають заспокійливу дію на слизову оболонку кишківника і зменшують запалення в кишечнику, тому ось що потрібно пити разом з антибіотиками

Лактобактерії (лат. Lactobacillus):

  • захищають від патогенних мікроорганізмів;
    виводять токсичні речовини і важкі метали;
  • очищають кишечник від неперетравленої їжі і від її залишків;
    знижують рівень холестерину крові, очищають судини від холестеринових бляшок, надають антиканцерогенну дію;
  • лактобактерії стимулюють імунну систему, забезпечуючи ефективну боротьбу з інфекціями.

Пропіоновокислі бактерії (лат. Propionibacterium freudenreichii)

  • знижують PH (кислотність) в кишечнику;
    захищають від хвороботворних мікроорганізмів,
  • стимулюють імунну систему,
  • покращують зростання та розмноження біфідобактерій у кишківнику.

Тепер ви знаєте, що треба пити після прийому антибіотиків: кожна порція йогурту на симбіотичній заквасці – це підтримка вашого організму під час прийому антибіотиків. Ви відчуватимете себе добре, швидше одужуватимете і менше хворітимете. «Симбіотик» – це смачний і перевірений спосіб уникнути наслідків прийому аптечних препаратів.

Хочете наочно переконатися в ефективності закваски «Симбіотик»? Читайте про клінічне дослідження, яке підтвердило, що домашні йогурти з стартових культур Good Food відновлюють мікрофлору кишківника без додаткових ліків.

Якщо ви готові до профілактики дисбактеріозу, симбіотична закваска чекає на вас в одній з 9000 аптек нашої країни або ви можете замовити її в нашому інтернет-магазині.

Який пробіотик краще при прийомі антибіотиків і як його знайти

Good Food здоров’я ТУТ!

Good Food 12.04.2020

    Залишити коментар

Читайте також

Пробіотики під час вагітності: які можна застосовувати і для чого майбутній мамі потрібні корисні бактерії

Під час вагітності часто порушується баланс мікрофлори, яка захищає організм матері

5 причин додати йогурти-пробіотики в свій раціон

Йогурт-пробіотик — це кисломолочний продукт, в якому живуть корисні бактерії

Дослідження про вплив йогуртів-пробіотиків на лікування дисбактеріозу

Клінічне дослідження підтвердило ефективність бактеріальної закваски "Симбіотик".

0
0
Ваш кошик порожній