Задать вопрос

ПРОБІОТИЧНІ КОМПЛЕКСИ GOODFOOD ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ПІДХІД ДО КОРЕКЦІЇ ПОРУШЕННЯ ХАРЧУВАННЯ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

ПРОБІОТИЧНІ КОМПЛЕКСИ GOODFOOD ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ПІДХІД ДО КОРЕКЦІЇ ПОРУШЕННЯ ХАРЧУВАННЯ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ.

Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Харчування має велике значення для нормального фізичного і нервово-психічного розвитку дітей. Збалансоване харчування підвищує витривалість організму, його стійкість до несприятливих впливів зовнішнього середовища, інфекційних та інших захворювань. Протягом останніх десятиліть у всьому світі збільшується кількість дітей з порушеннями нутритивного статусу . Проблема надзвичайно актуальна, оскільки пов'язана з патологічними змінами в організмі. При дефіциті нутрієнтів розвиваються остеопенія, анемія та інші дефіцитні стани, що призводять до порушення фізичного розвитку . Найпершими параметрами, що відображають стан фізичного розвитку у дітей, є довжина і маса тіла відносно норми віку дитини . Поширеність недостатності маси тіла і довжини серед госпіталізованих дітей висока навіть в розвинених країнах: 26% - 40% — у Франції, 31% — у Німеччині та Нідерландах . Причиною порушення фізичного розвитку являються як екзогенні, так і ендогенні фактори. Екзогенні фактори — це недостатнє надходження харчових речовин внаслідок недоїдання (дефіцитне харчування) або труднощі при прийомі їжі (в результаті неврологічних порушень, аномалій розвитку або травм щелепно-лицьового апарату). До ендогенних факторів відносяться: підвищені потреби в нутрієнтах та енергії (недоношені діти, малюки з вродженими вадами серця, хронічною патологією легень, важкими інфекціями, що супроводжуються катаболічним стресом та ін.), порушення перетравлення, абсорбції та ретенції харчових речовин, спадкові та вроджені захворювання обміну речовин. Порушення харчування харчування у ранньому віці веде до порушення травної системи. Виникає атрофія слизової оболонки кишечника, що супроводжується зниженням ферментативної активності та вироблення соляної кислоти, ускладнюються процеси перетравлення та засвоєння їжі, порушується моторика шлунково-кишкового тракту. В результаті чого страждає місцевий імунітет . Всі ці зміни призводять до дисбактеріозу кишечника. Доведено, що стан кишкової мікрофлори у дитини істотно впливає на формування імунної системи та розвиток. Для корекції дисбіозу використовують штами пробіотиків, що повинні відповідати ряду вимог, найважливішою з яких є безпека . Метою дослідження ефективного підходу до корекції порушення харчування у дітей було вивчення клінічної ефективності застосування пробіотичного комплексу / закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD для дієтичної корекції у дітей з порушенням харчування.