Задать вопрос

КЛІНІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ пІдтвердило ефективнІсть ЗАКВАСКИ "БІФІДОКОМПЛЕКС" ТМ GOODFOOD для нормального розвитку дитини


ПРОБІОТИЧНІ КОМПЛЕКСИ GOODFOOD ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ПІДХІД ДО КОРЕКЦІЇ ПОРУШЕННЯ ХАРЧУВАННЯ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

СУЧАСНА ПЕДІАТРІЯ СП № 8-2017


Харчування має велике значення для нормального фізичного і нервово-психічного розвитку дітей. Збалансоване харчування підвищує витривалість організму, його стійкість до несприятливих впливів зовнішнього середовища, інфекційних та інших захворювань. Протягом останніх десятиліть у всьому світі збільшується кількість дітей з порушеннями нутритивного статусу . Проблема надзвичайно актуальна, оскільки пов'язана з патологічними змінами в організмі. При дефіциті нутрієнтів розвиваються остеопенія, анемія та інші дефіцитні стани, що призводять до порушення фізичного розвитку . Найпершими параметрами, що відображають стан фізичного розвитку у дітей, є довжина і маса тіла відносно норми віку дитини. Поширеність недостатності маси тіла і довжини серед госпіталізованих дітей висока навіть в розвинених країнах: 26% - 40% — у Франції, 31% — у Німеччині та Нідерландах.
Причиною порушення фізичного розвитку являються як екзогенні, так і ендогенні фактори. Екзогенні фактори — це недостатнє надходження харчових речовин внаслідок недоїдання (дефіцитне харчування) або труднощі при прийомі їжі (в результаті неврологічних порушень, аномалій розвитку або травм щелепно-лицьового апарату). До ендогенних факторів відносяться: підвищені потреби в нутрієнтах та енергії (недоношені діти, малюки з вродженими вадами серця, хронічною патологією легень, важкими інфекціями, що супроводжуються катаболічним стресом та ін.), порушення перетравлення, абсорбції та ретенції харчових речовин, спадкові та вроджені захворювання обміну речовин.
Порушення харчування харчування у ранньому віці веде до порушення травної системи. Виникає атрофія слизової оболонки кишечника, що супроводжується зниженням ферментативної активності та вироблення соляної кислоти, ускладнюються процеси перетравлення та засвоєння їжі, порушується моторика шлунково-кишкового тракту. В результаті чого страждає місцевий імунітет . Всі ці зміни призводять до дисбактеріозу кишечника. Доведено, що стан кишкової мікрофлори у дитини істотно впливає на формування імунної системи та розвиток. Для корекції дисбіозу використовують штами пробіотиків, що повинні відповідати ряду вимог, найважливішою з яких є безпека . Метою дослідження ефективного підходу до корекції порушення харчування у дітей було вивчення клінічної ефективності застосування пробіотичного комплексу / закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD для дієтичної корекції у дітей з порушенням харчування.

МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

База дослідження. Дослідження проводилося на базі Київської міської дитячої клінічної лікарні №1 та Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Оболонського району міста Києва - клінічних баз кафедри педіатрії №2 НМАПО імені П.Л. Шупика.
Група дослідження. У досліджені прийняли участь 51 дитина віком від 1 до 3 років. Всі учасники дослідження були розділені на дві групи – Основну та Контрольну.
Основна група дослідження. До Основної групи ввійшли 31 дитина з порушенням харчування. Основний діагноз — порушення харчування. Із складу Основної групи дослідження виключалися діти, які мали значні відхилення від нормальної маси тіла (більше 20%), будь-які важкі супутні захворювання або ті, які приймали пробіотики, гормони, імуносупресанти. Стан здоров'я до, підчас та після дослідження учасників було оцінено за допомогою анамнестического, клінічного, лабораторного та інструментального досліджень. Для дієтичної корекції у дітей з порушенням харчування, які входили до Основної групи, використовувався пробіотичний комплекс / суха бактеріальна закваска Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD. Бактеріальну закваску Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD призначали дітям у ферментованому (заквашеному) вигляді 2 рази на добу по 100-150 мл.
Контрольна група. До Контрольної групи входило 20 практично здорових дітей, фізичний розвиток яких відповідав нормам віку. Для дітей Контрольної групи застосовувалося повноцінне харчування і профілактичні заходи. Для дієтичної корекції не використовувались ніякі додаткові продукти.
Методи дослідження. Для визначення учасників груп дослідження та фіксування результатів дослідження використовувалися такі методи:
Оцінка фізичного розвитку відповідно до наказу МОЗ України від 13.02.2009 № 90 і № 438 від 12.05.2016р.
Лабораторне обстеження:
біохімія крові
клінічний аналіз сечі
копрограма (оцінка стану травлення і всмоктування білків, жирів і вуглеводів)
посів на спеціальні живильні середовища (дослідження стану мікробіоценозу товстої кишки)
Апаратне обстеження:
сонографія органів черевної порожнини
Аналіз анамнестичних даних
Опитування
Консультації фахівців (невролога, генетика, хірурга, гематолога)
Спостереження в амбулаторно-поліклінічних умовах 30 днів
Контроль ефективності здійснювався на 15 і 30 день спостереження
Критеріями об'єктивної ефективності дієтичної корекції була достовірна зміна показників фізичного розвитку (маси тіла, довжини / зростання), статистичне поліпшення клінічної картини, нормалізація показників лабораторних методів дослідження. Загальний терапевтичний ефект від проведеної дієтичної корекції оцінювали сумарним проявом симптомів по градації: «значний ефект», «деяке поліпшення», «без динаміки», «погіршення».
Характеристика пробіотичного комплексу. Особлива увага приділялась безпеці продукту. Закваску ТМ GOODFOOD можна вживати з шести місяців, оскільки в ній містяться бактерії, ідентичні людським, які приймають участь у формуванні мікрофлори. Закваски ТМ GOODFOOD виготовляються в «Центрі розвитку і дослідження біохімії та мікробіології BIOCHEM s.r.l.» в Італії. Чистота та якість пробіотичних культур гарантована сертифікатами якості європейського виробника з 30-річною репутацією. У заквасках ТМ GOODFOOD використовують лише бактерії першого покоління, що відповідають усім міжнародним вимогам до пробіотиків. Якість та безпека продуктів ТМ GOODFOOD були перевірені в лабораторіях Європи та підтвердили відповідність найвищим європейським стандартам.
До складу закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD входять 5 видів біфідобактерій:
- Bifidobacterium.bifidum,
- Bifidobacterium.infantis,
- Bifidobacterium.longum,
- Bifidobacterium.breve,
- Bifidobacterium.adolescentis,
- Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgarіcus
- Streptococcus.salivarius subsp. Thermophilus.
Бактеріальні закваски ТМ GOODFOOD не містять генномодифікованих мікроорганізмів.
Концентрація живоутворюючих організмів не менше ніж 4х109 на грам в сухому продукті та не менше ніж мільярд в кожному мілілітрі ферментованого продукту.

Bifidobacterium. Однією з найбільш вивчених груп бактерій нормальної мікрофлори кишечника людини є представники роду Bifidobacterium. Це грампозитивні облігатно анаеробні бактерії, що виробляють молочну і оцтову кислоту в якості основних кінцевих продуктів бродіння. У дітей віком до 2 років біфідобактерії є чисельно переважаючими в мікрофлорі товстої кишки у порівнянні з іншими мікроорганізмами . При цьому домінують B. longum, B. bifidum, B. breve, B. infantis, B. Animalis. Важливі функції в організмі людини, що виконують біфідобактерії:
- утворення органічних кислот, що призводить до нормалізації рН-середовища кишечника;
- сприяння процесам ферментативного перетравлення їжі за рахунок гідролізу білків, зброджування вуглеводів, омилення жирів, перешкоджає розмноженню патогенної, гнильної та газоутворюючої мікрофлори;
- стимулювання перистальтики кишечника;
- участь в синтезі і всмоктуванні вітамінів групи В, вітаміну К, фолієвої та нікотинової кислот;
- сприяння синтезу незамінних амінокислот;
- формування імунологічної реактивності організму (в зміцненні імунітету) .

Є відомості, що біфідобактерії є «постачальником» низки незамінних амінокислот, в т.ч. триптофану, вітамінів, встановлена їх антиканцерогенна і антимутагенна активність, здатність знижувати рівень холестерину в крові і т.д. Біфідобактерії використовуються як добавка до харчових продуктів в якості важливого компоненту «функціонального харчування» .

Lactobacillus. Іншим компонентом біоценозу товстої кишки є лактобактерії — облігатно або факультативно анаеробні молочнокислі бактерії, які виявляються у всіх біотопах травного тракту. У товстій кишці концентрація лактобацил досягає 1010 КУО/г . Lactobacillus bulgaricus, яка входить до складу бактеріальної закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD, найбільша за розміром пробіотична бактерія. Відомо, що Lactobacillus bulgaricus:
- стимулює виробництво В – лімфоцитів;
- підвищує фагоцитоз чужорідних бактерій, синтез інтерферону і цитокінів,
- утворює D (-) молочну кислоту, яка перешкоджає розмноженню патогенних і умовно-патогенних бактерій.
Вона розмножується дуже швидко в молоці і покращує засвоєння молочних продуктів. У симбіозі з іншими бактеріями володіє антибактеріальними, детоксикуючими, антисклеротичними властивостями.

Streptococcus. Пробіотичний штам, що входить до складу сухої бактеріальної закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD, Streptococcus thermophilus відноситься до групи молочнокислих бактерій, що зброджують вуглеводи з утворенням молочної кислоти. Завдяки такій властивості він широко використовується в харчовій промисловості при приготуванні різних молочних продуктів, включаючи закваски, ряжанку, йогурти і тд. Streptococcus thermophilus:
- поглинає і переробляє лактозу (молочний цукор), тому застосовується при лактазній недостатності,
- надає підкислюючу дію, забезпечуючи бактерицидний ефект по відношенню до патогенних мікроорганізмів,
- синтезує і виділяє полісахариди.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ

В результаті аналізу анамнестичних даних дітей Основної групи встановлено, що 19 дітей (61%) народилося від жінок з ускладненим перебігом вагітності: у 7-ми (22%) гестоз першої половини вагітності, у 6-ти (19%) - другої половини, у 3-х (8%) - плацентарна недостатність, у 2-х - передчасне відшарування нормально розташованої плаценти. Ускладнений перебіг пологів спостерігався у 12-ти породіль (37,5%): передчасне відділення навколоплідних вод у 7-ми (22%), народження дитини за допомогою вакууму у 2-х (7%), за допомогою медичної стимуляції - у 1-ї. За допомогою кесаревого розтину народилося 2-є дітей.
11 дітей (36%) перебували під наглядом невролога з приводу органічного ураження нервової системи, 12 пацієнтів (39%) у алерголога з приводу атопічного дерматиту, 2-є малюків у генетика із-за муковісцидозу та целіакія.
У всіх дітей була відсутня хронічна соматична патологія. Однак, протягом року 30 дітей (97%) перенесли гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ) з різною частотою : 1 малюк - 2 рази, 9 дітей (29%) 4-5 рази, 11 (36%) - 6 і більше разів на рік.
На момент включення в дослідження всі діти Основної мали порушення харчування. Затримку росту констатовано у 5-ти дітей (16%). У 21-ї дитини (68%) спостерігались дерматоінтерстіціальні прояви: сухість та лущення шкіри. Також у 2-х хворих виявлено хейліт, у 3-х дітей (10%) - стоматит, у 2-х - кровоточивість ясен. Шлунково-кишковий дискомфорт спостерігався у 24-х дітей (77%): біль в животі, підвищений метеоризм, бурчання кишечника. Диспептичний синдром був у третини пацієнтів (нудота, блювота). На діарейний синдром скаржилося 8 дітей (26%), запор турбував 6 дітей (16%).
При оцінці показників периферичної крові у 17-ти дітей (55%) виявлено анемію I ступеня (90,01 ± 0,4 г / л при нормі 120 ± 0,2 г / л), у 2-х дітей (6,3%) - II ступеня (гемоглобін 85,2 ± 0,1 г / л).
Аналіз результатів копрограми виявив у 10-ти пацієнтів (32%) в калових масах нейтральний жир (стеаторея 1-го типу), у 7-ми осіб (23%) - жирні кислоти, мила (стеаторея 2-го типу); у 5-ти пацієнтів (16%) одночасно нейтральний жир, жирні кислоти і мила (стеаторея 3-го типу), у 10-ти дітей (32%) - велика кількість м'язових волокон (креаторея) і у 2-х - крохмальних зерен (амілорея).
При мікробіологічному дослідженні калу у 10-х дітей (32%) виявлено пригнічення росту облігатної мікрофлори: лакто- та біфідобактерій, зниження рівня зростання кишкової палички. У 14-ти дітей (43,8%) відзначено збільшення кількості умовно-патогенних мікроорганізмів (St. Aureus, Proteus spp., E.aerogenes, K.pneumoniae, гемолітична Е. соli,) на тлі вираженого зниження біфідо- і лактобактерій.
При проведенні ультразвукового сканування органів черевної порожнини у 12-ти дітей (65%) виявлено неоднорідність паренхіми печінки, у 10-ти дітей — зміни структури і розмірів підшлункової залози, у 8-ми – одночасно неоднорідність паренхіми печінки і збільшення підшлункової залози, у 3-х – ущільнення стінок жовчного міхура.
На тлі дієтичної корекції у всіх хворих відзначена помітна позитивна динаміка клінічних проявів розладів шлунково-кишкового тракту: значно зменшились явища метеоризму, прояви диспепсії, покращився характер стільця. Відзначалося поліпшення апетиту у всіх малюків. А також спостерігалося зменшення сухості і лущення шкірних покривів.

Рис.1 Динаміка клінічних проявів симптомів розладу шлунково-кишкового тракту в учасників Основної групи

Під впливом дієтичної корекції з використанням сухої бактеріальної закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD, середній показник збільшення маси тіла у дітей Основної групи склав 488 ± 0,2 г (Рис.2). У дітей Контрольної групи тільки 258 ± 0,5 г (статистично достовірне розходження р <0,05).

Рис.2. Динаміка показників набору ваги дітей в Основній та Контрольній групах, г / 30 днів

​​За період дослідження зафіксовані показники дожини тіла дитини також показали взаємодію з дієтичною корекцією. Середній показник прибавки в довжині за місяць визначено у дітей Основної групи на рівні 2,1 ± 0,1 см (Рис.3), в порівнянні з середнім показником 1,1 ± 0,2 см у малюків Контрольної групи (р <0,05).

Рис.3 Динаміка показників прибавки в довжині тіла дітей в Основній і Контрольній групах, см / 30 днів

Таким чином показники фізичного розвитку у дітей, які отримували кисломолочний продукт, заквашений на основі сухої бактеріальної закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD, були визначені як вищі, позитивні та результативні.
В ході спостереження відзначено у дітей з анемією статистично достовірне підвищення рівня гемоглобіну практично до норми (119,02 ± 0,2 г / л щодо 90, 01 ± 0,4 г / л на початок дослідження) (р <0,05).
При повторному копрологічному дослідженні у дітей спостерігалося поліпшення розщеплення і перетравлювання харчових продуктів. Тільки у 2-х осіб (7%) виявлено стеаторею 1-го типу в порівнянні з показником на початок дослідження 22 людини (71%) з різним ступенем складності; у 2-х осіб (7%) - креаторею в порівнянні з 10-ма особами (32%) на початку.
При бактеріологічному дослідженні калу виявлено зниження умовно-патогенних мікроорганізмів і збільшення біфідо- і лактофлори у всіх дітей.
Значний терапевтичний ефект дієтичної корекції з використанням пробіотичного комплексу / закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD відзначався у 94% дітей раннього віку з порушенням харчування.

Рис 4. Показники ефективності дієтотерапії при проведенні дослідження за період 30 днів

Доля пацієнтів в складі Основної групи

Протягом всього періоду спостережень не було відзначено побічних явищ, пов'язаних з прийомом кисломолочних продуктів, що були зроблені на заквасці Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD. Переносимість оцінювалася у 30-ти дітей (97%) як «хороша» і «відмінна».
Слід зазначити, що дослідження проводилося в осінньо-зимовий період, в пік захворюваності на ГРВІ та грип, тільки 3-є дітей (10% від дітей Основної групи) мали симптоми захворювання з легким перебігом, в протиставлення традиційно високій кількості, не менше, ніж 70%-частка захворюваності (за статистичними спостереженнями) для пацієнтів з порушенням харчування і фізичного розвитку.

ВИСНОВКИ
В ході клінічного дослідження впливу пробіотичного продукту / сухої бактеріальної закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD на фізичний розвиток та відновлення дітей з порушенням харчування виявлено стабільний позитивний вплив на організм дитини. А саме, можна зробити висновок, що використання ферментованих кисломолочних продуктів на основі закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD дозволяє:
- Покращити фізичний розвиток дітей (нормалізація довжини і маси тіла дітей Основної групи, в порівнянні з Контрольною групою на основі статистичних даних).
- Нормалізувати мікрофлору кишечника, за рахунок відновлення облігатноЇ мікрофлори (лакто- і біфідобактерії), а також пригнічення росту патогенної мікрофлори.
- Поліпшити травні процеси: розщеплення та перетравлення продуктів (висновки побудовані на основі даних копрологіческіх досліджень та їх результатів).
- Нормалізувати природну моторику кишечника (за рахунок зниження патогенної мікрофлори, яка призводить до підвищеного газоутворення та порушення перистальтики).
- Прискорити відновлення організму і полегшити перебіг захворювань, в результаті підвищеної резистентності організму до гострих вірусних інфекцій на тлі вживання кисломолочних продуктів на основі заквасок ТМ GOODFOOD.
- Усунути симптоми шлунково-кишкового дискомфорту (діарея, метеоризм, здуття, бурчання, запор і ін.).
- А також зменшити дерматоінтерстіціальні прояви, в результаті зменшення токсичного впливу патогенної мікрофлори кишечника.

Зазначений терапевтичний ефект дозволяє зробити висновок, що ферментовані пробіотичні продукти на основі бактеріальної закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD в складі дієтичного раціону дитини можуть бути ефективною альтернативою пробіотичним препаратам, що застосовуються під час лікування та відновлення організму.

Таким чином, результати дослідження доказово підтверджують доцільність використання кисломолочних продуктів на основі сухої бактеріальної закваски Біфідокомплекс ТМ GOODFOOD для гармонійного розвитку дітей.