Запитати

Кисломолочне дитинство

Найкорисніші продукти потрібні не тільки немовлятам, але й діткам старшого віку. Особливо перші 13 років їхнього життя. Адже саме в цей період у людини формується імунітет і мікрофлора організму, закладається скелет і продовжують розвиватися ключові органи. Дітям в цьому віці необхідний максимум корисних мікроелементів, що входять до складу домашньої кисломолочки.


Подивимося правді у вічі: за зовсім маленькими дітками ми доглядаємо ретельніше, ніж за дітками, які, наприклад, вже пішли до школи. Це стосується, в тому числі, і харчування. Купуючи продукти в супермаркеті, ми прискіпливо ставимося до харчування для малюків і поблажливі у виборі харчів для дітей старшого віку. А ось і дарма!

З самого народження і до підліткового періоду мамам і татам варто бути особливо уважними у підборі харчування для своїх нащадків. Адже дуже важливо закласти здорову основу для функціонування організму дитини та підготувати його до непростого підліткового перехідного віку (12-13 років), та вкласти здорові «ази» для життя в цілому.

Підкреслимо - пильність у виборі харчування дітей не можна втрачати з самого народження і мінімум до їх 12-13 років. Перші чотири-п'ять років будуть особливо складними. Але процес можна спростити, важливо вибрати правильний підхід.

Давайте знову зізнаємося в дечому: діти хворіють. Не важливо, скільки разів ви мили руки, дезінфікували їхню кімнату, рано чи пізно малюк підчепить якусь інфекцію, яка проявиться у вигляді або температури з болем у горлі, або дисбактеріозом на кілька днів. І тут на допомогу прийдуть антибіотики - нині багато лікарів люблять їх призначати. Разом з антибіотиками хороший лікар призначить пробіотики. Дуже хороший лікар розповість, як зміцнити імунітет дитини за допомогою тих самих пробіотиків, а ще краще - мультипробіотиків, щоб у майбутньому організм дитини був захищений від зарази армією корисних бактерій. Ці бактерії стануть основою мікрофлори кишечника і імунітету дитини. Дитячий лікар Катерина Василенко наголошує: «Формування мікрофлори з самого дитинства - дуже важливий процес. 80% імунітету людини знаходиться в кишечнику. Тому рівень захисту від різних вірусів і інфекцій дуже залежить від стану шлунково-кишкового тракту. Лімфоцити, які знаходяться в слизовій кишечника, працюють в режимі швидкої допомоги - виробляють імуноглобуліни, які допомагають дитячому організму впоратися з шкідниками. Аби організм малюка активно протистояв інфекціям, йому необхідна допомога і підтримка у вигляді корисних лакто - і біфідобактерій, що живуть в кисломолочній продукції». Якісна кисломолочна продукція, по суті, є мультипробіотиком, який батьки можуть ввести в щоденний раціон своїх нащадків і таким чином максимально захистити організм молодшеньких від небажаних вірусів та інфекцій.

  • Правильна робота кишечника - основа здорового імунітету дитини. Правильній роботі кишечника допомагають бактерії, що містяться в кисломолочній продукції. Вони пригнічують шкідливу мікрофлору та не дозволяють інфекціям і вірусам розмножитися в організмі малюка.
  • Кисломолочні бактерії допомагають організму засвоювати важкий молочний білок. Ферменти, а також амінокислоти, що містяться в кисломолочній продукції, стимулюють роботу серцево-судинної системи, регулюють рівень холестерину, допомагають засвоїти калій, кальцій, вітаміни D і B. Калій і кальцій вкрай важливі в період розвитку дитини, адже вони є основою кісткової і м'язової тканини організму.
  • Олег Шадрін, головний позаштатний дитячий гастроентеролог Міністерства охорони здоров'я України: «Молоко і кисломолочні продукти є тими продуктами, від яких значною мірою залежить здоров'я дитини. У перші роки життя це головна їжа людини, котра повністю засвоюється організмом, забезпечує потребу в білках, кальції, вітамінах і захищає від різних хвороб».



Важливо, щоб кисломолочна продукція дійсно була корисною для дітей. До її складу насправді повинні входити лакто - і біфідобактерії, а також інші мікроорганізми, що сприяють природному і правильному розвитку малюків.

Рекомендації з харчування

Коли, що саме і яку кількість кисломолочної продукції потрібно давати дітям? - питання, яке турбує багатьох батьків.
Відомий дитячий лікар Євген Комаровський рекомендує кефір і сир в якості першого кисломолочного прикорму - діткам від 6-ти місяців. У той же час, у своїй передачі «Школа Доктора Комаровського» він попереджає: навіть якщо дітям подобається кефір і сир, не варто переборщувати з кількістю кисломолочки. Порада педіатра - 150 грамів кефіру і 50 грамів сирку в день для маленьких діток. До 3-х років, підкреслює Комаровський, не слід перевантажувати нирки діток надмірною кількістю білка.
МОЗ України рекомендує йогурти з домашніх заквасок GOOD FOOD (ГУД ФУД) для дітей від півроку. Зокрема, мова йде про "Біфідокомплекс" та "Симбіотик" - з шести місяців, а також про "Йогурт", "Імуналіс", "Сир", "Біокефір" - з 8-ми місяців.
Рекомендована кількість для діток до 3-х років - 200 грамів домашньої кисломолочної продукції в день..
До 3-х років організм дітей росте і розвивається найбільш інтенсивно, тому йому потрібна максимальна кількість поживних речовин, вітамінів і мікроелементів.
Домашні йогурти заповнюють:

  • половину денної потреби дітей у вітаміні А, Е, D, PP, C;
  • половину денної потреби заліза і цинку;
  • чверть денної потреби вітамінів групи B (B1, B2, B5, B6, B12, фолієва кислота);
  • чверть денної потреби кальцію та йоду;
  • це легкодоступний білок і корисні жири для дітей.

Провідні американські дієтологи радять: дітям у віці від 9 років і старшим споживати три порції молока, сиру і йогурту в день. А діткам від 4-х до 8-ми років - 2-2,5 порції кисломолочки і молока в день.
Чому педіатри часто рекомендують давати молодшому поколінню домашню кисломолочну продукцію? Справа в тому, що так батьки можуть бути впевнені у тому, що саме міститься в йогурті або іншому кисломолочному продукті. У випадку ГУД ФУД- це лише корисні бактерії першого покоління, що сквашуються на будь-якому молоці, розігрітому до 38-40С. У заквасках GOOD FOOD (ГУД ФУД) міститься від 3-х до 11 видів найбільш корисних і потрібних організму бактерій.

Домашня кисломолочна продукція - це основа правильного і здорового харчування для дітей. В ній немає ні консервантів, ні запаху, ні інших «Е», що містяться в магазинній кисломолочній продукції. Навіть тоді, коли компанія говорить, що використовує живі бактерії для виробництва йогуртів, їй можна вірити не до кінця. Пояснимо: для виробництва промислових йогуртів (не домашніх), компанії дійсно використовують живі бактерії. Але споживач в підсумку отримує йогурт без них або з невеликою їх кількістю. Якщо в готовому йогурті бактерії залишаться живими, то вони щодня будуть змінювати смак йогурту - робити його кислішим. Виробники не можуть допустити «нерівності» смаку своєї продукції, оскільки їхній споживач звик до єдиного постійного смаку. Щоб забезпечити незмінність смаку, виробники вбивають у ньому живі бактерії. Тому, якщо дійсно хочеться наситити організм дитини корисними мікроелементами і привчити дитя до здорового способу життя, слід робити вибір на користь домашньої кисломолочної продукції.