Натуральні закваски чи капсульні препарати – що ефективніше?
Пробіотики та пробіотичні продукти входять в обов’язковий перелік...
1. Додайте закваску в молоко і перемішайте ложкою.
Ложку і посуд для приготування бажано обдати окропом. Молоко повинно бути тепліше температури тіла, при цьому не дуже гарячим. Якщо ви використовуєте домашнє молоко або пастеризоване – прокип’ятіть його і залиште на деякий час, щоб воно охолонуло до зазначеної температури.
2. Розлийте молоко по стаканчиках або в налийте в чашу мультиварки.
Увімкніть мультиварку згідно з інструкцією в режим “йогурт" або “40 градусів" (на 6-12 годин). Чим довше йогурт готується, тим щільнішим він стає.
3. Перевірте готовність
Переконайтеся, що йогурт став густим. Якщо ні, то потрібно залишити йогурт на ферментації ще на 2-3 години.
4. Покладіть йогурт у холодильник для охолодження..
Після того як йогурт став густим, покладіть його у холодильник на дозрівання ще на 3-4 години. Зберігайте йогурт у холодильнику не більше 5 днів.
Мультиварка дуже зручна штука – економить і час, і місце на кухні, може замінити кілька видів іншоїпобутової техніки. Наприклад, якщо у вас є мультиварка, то вам не потрібна йогуртниця, щоб робити йогурти на заквасках в домашніх умовах.
Сучасні мультиварки зазвичай мають спеціальний режим «Йогурт». Але як зробити йогурт в мультиварці, якщо такого режиму немає? Можна використовувати режим «Розігрів / Підігрів».
Іноді, в комплекті навіть є набір окремих ємностей для йогурту. Якщо таких ємностей не було, то можна скористатися будь-якими зручними баночками, які вміщаються в мультиварку. На дно чаші мультиварки краще постелити кухонне полотенце або серветку і вже на неї ставити баночки.
Можна, але не рекомендується, готувати йогурт безпосередньо в чаші мультиварки – як би ретельно ви її не вимивали, мікроскопічні частинки попередніх страв можуть залишатися в чаші і в процесі приготування йогурту, вони будуть впливати на роботу бактерії із закваски.
Вибір і підготовка молока важливі фактори у процесі приготування йогурту в мультиварці. Детально «Як вибрати молоко для йогурту?» читайте в нашому блозі. А якщо коротко, то:
Стерилізація чаши мультиварки, ємностей для йогурту, ложки (якої будемо розмішувати молоко і закваску) та іншого інвентарю, який плануємо використовувати. Зробити це дуже просто – баночки для йогурту і ложку поміщаємо в чашу мультиварки і заливаємо окропом з чайника. Залишаємо на 2-3 хвилини. Стерилізація відбулася. Акуратно, щоб не обпектися, зливаємо воду і переходимо до приготування йогурту.
Якщо ви використовуєте НЕ ультрапастеризоване молоко, його необхідно прокип’ятити і дати охолонути до 38-40°С. У тепле молоко висипаємо вміст пакетика улюбленої закваски Good Food. Перемішуємо ложкою 30 секунд.
З ультрапастеризованим молоком все ще простіше – висипаємо закваску Good Food безпосередньо в тетрапак з молоком і збовтуємо.
Всі закваски Good Food можна перезаквашувати до 3-х раз. Як правильно це зробити – читайте тут.
Розливаємо молоко і закваску по ємностям для йогурту. Закриваємо кришку мультиварки. Виставляємо режим «Йогурт». Якщо такого режиму немає, то включаємо «Розігрів /Підігрів» на 20-30 хвилин, відключаємо і залишаємо закриту мультиварку на 6-12 годин. Важливе нагадування: не підігрівати вище 40°С.
Час заквашування залежить від обсягу йогурту – чим більше молока (один стік закваски розраховано на заквашування 1-3 літри молока), тим довше йогурт буде заквашуватися в мультиварці. Попервах рекомендуємо після 4-6 годин заглядати в мультиварку і перевіряти, чи сквашується молоко – вміст повинен ставати густим і щільним, з глянцевою поверхнею. Спостерігаючи за процесом приготування перші 2-3 рази, ви скоро зрозумієте, скільки годин вашій мультиварці, при ваших обсягах приготування йогурту потрібно для сквашування.
Найсвіжіший йогурт закриваємо кришечками і ставимо в холодильник на дозрівання. Вживати можна після охолодження через 4-5 годин. Зберігати готовий йогурт на заквасці Good Food в холодильнику можна до 5-ти днів.
Пробіотики та пробіотичні продукти входять в обов’язковий перелік...
З кожним роком все більше людей віддають перевагу домашнім продуктам над магазинними
Чим більше корисних бактерій в пробіотику — тим краще