Натуральні закваски чи капсульні препарати – що ефективніше?
Пробіотики та пробіотичні продукти входять в обов’язковий перелік...
1. Доведіть 1-3 літри молока до t +38-40 °C.
Щоб перевірити температуру без термометра, капніть краплю молока на зап’ястя, воно повинно бути майже гарячим, але не обпікати шкіру.
Якщо ви використовуєте домашнє молоко або пастеризоване – прокип’ятіть його і остудіть до зазначеної температури.
2. Додайте закваску в молоко та розмішайте.
Ложку і посуд для приготування бажано обдати окропом.
Розлийте молоко по стаканчиках або налийте в чашу мультиварки. Увімкніть мультиварку згідно з інструкцією в режим “йогурт" або “40 градусів" (на 8-12 годин). Залиште молоко ферментуватися. Час ферментації 1 літра – 8-12 годин. Для 3 літрів – 12-20 годин.
3. Готовність йогурту можна перевіряти за консистенцією.
Якщо після 8-12 годин йогурт не загус, залиште його ферментуватись ще на 2-4 години, потім знову перевірте готовність.
4. Покладіть йогурт у холодильник для охолодження на 5-8 годин.
У холодильнику йогурт дозріє і стане густішим на 10-15%. Наявність невеликої кількості сироватки – є нормою. Вона зникне при дозріванні йогурту в холодильнику.
Після дозрівання в вашому пробіотичному йогурті повинна стояти ложка. Зберігайте його в холодильнику не більше 5 днів. Саме стільки живуть корисні бактерії в йогурті.
Мультиварка дуже зручна штука – економить і час, і місце на кухні, може замінити кілька видів іншої побутової техніки. Наприклад, якщо у вас є мультиварка, то вам не потрібна йогуртниця, щоб робити йогурти на заквасках в домашніх умовах.
Зазвичай, в комплекті мультиварки є набір окремих ємностей для йогурту. Якщо таких ємностей не було, то можна скористатися будь-якими зручними баночками, які вміщаються в мультиварку. На дно чаші мультиварки краще постелити кухонне полотенце або серветку і вже на неї ставити баночки.
Можна, але не рекомендується, готувати йогурт безпосередньо в чаші мультиварки – як би ретельно ви її не вимивали, мікроскопічні частинки попередніх страв можуть залишатися в чаші і в процесі приготування йогурту, вони будуть впливати на роботу бактерії із закваски.
Вибір і підготовка молока важливі фактори в процесі приготування йогурту в домашніх умовах. Детально «Як вибрати молоко для йогурту?» читайте в нашому блозі. А якщо коротко, то:
Стерилізація чаши мультиварки, ємностей для йогурту, ложки (якої будемо розмішувати молоко і закваску) та іншого інвентарю, який плануємо використовувати. Зробити це дуже просто – баночки для йогурту і ложку кладемо в чашу мультиварки і заливаємо окропом з чайника. Все, стерилізація відбулася.
Якщо ви використовуєте НЕ ультрапастеризоване молоко, його необхідно прокип’ятити і дати охолонути до +38-40 ° С. У тепле молоко додайте вміст з пакетика з закваскою Good Food. Перемішайте і накрийте кришкою.
Ультрапастеризоване молоко перелийте в каструлю і підігрійте до +38*-40 ° С. Додайте в тепле молоко закваску, перемішайте, накрийте кришкою.
Розливаємо молоко з закваскою по ємностям для йогурту. Закриваємо кришку мультиварки. Виставляємо режим «Йогурт» або “40 градусів".
Час сквашування залежить від об’єму йогурту – чим більше молока (один пакетик закваски може сквасити 1-3 л. молока), тим довше йогурт буде сквашуватися в мультиварці. Наприклад для сквашування 1 літра молока потрібно в середньому 8-12 годин, а 3-х літрів 12-20 годин.
Попервах рекомендуємо після 4-6 годин заглядати в мультиварку і перевіряти, чи сквашується молоко – вміст повинен ставати густим і щільним, з глянцевою поверхнею. Спостерігаючи за процесом приготування перші 2-3 рази, ви скоро зрозумієте, скільки годин вашій мультиварці, при ваших обсягах приготування йогурту потрібно для сквашування.
Як зрозуміти, що йогурт в каструлі готовий? Вміст має ставати густим і щільним, з глянцевою поверхнею, допустимо поява сироватки на поверхні. Сироватка – це частина норми, вона майже повністю зникає при дозріванні в холодильнику. Якщо її злити, йогурт буде більш густим.
Якщо після 8-12 годин йогурт не загус:
Фактори, що впливають на час приготування:
Після ферментації йогурт можна поставити в холодильник. У холодильнику він дозріває і стає густішим протягом наступної доби. Після дозрівання в вашому домашньому йогурті повинна стояти ложка.
Зберігайте йогурт в холодильнику не більше 5 днів. Саме стільки живуть корисні бактерії в йогурті.
Ми не рекомендуємо йогурт переливати або перемішувати, розмішування і переливання розбиває згусток.
Пробіотики та пробіотичні продукти входять в обов’язковий перелік...
З кожним роком все більше людей віддають перевагу домашнім продуктам над магазинними
Чим більше корисних бактерій в пробіотику — тим краще