Як зробити кефір вдома

Як приготувати домашній кефір

Приготувати кефір в домашніх умовах дуже просто – знадобиться молоко, закваска і температура 20-24°С – тобто звичайна кімнатна температура. Для домашнього кефіру підійде будь-яка зручна ємність – банка, каструля, порційні баночки з йогуртниці або мультиварки. Головне – все простерилізувати.

Заздалегідь виберіть місце в своїй кухні, де поставите сквашуватися кефір. Рекомендуємо уникати близькість плити, батареї взимку або інших нагрівальних приладів, а також підвіконь (під прямими сонячними променями кефіру може бути занадто жарко як взимку, так і влітку).

Немає сенсу використовувати мультиварку або йогуртницю для приготування кефіру – ці прилади створюють занадто високу температуру, при якій кефір розшаровується і перекисає.

До речі, якщо з якоїсь причини кефір вдома не вийшов – підігрійте його до 60-70С і отримаєте сирок з пікантною кислинкою.

Важливо!

Найпростіший спосіб приготувати домашній кефір – це взяти упаковку суперпастеризованого молока (продається в твердій упаковці Tetra Pak) висипати туди закваску “Кефір", збовтати і залишити на 1,5-2 доби при кімнатній температурі.

Якщо ви хочете зробити кефір з домашнього або просто пастеризованого молока, то ось схематичний рецепт:

Як зробити кефір вдома

1. Підігрійте 1-3 літра молока до кімнатної температури 22-24°С.

Якщо ви використовуєте домашнє молоко або пастеризоване – прокип'ятіть його і залиште на деякий час, щоб воно охолонуло до зазначеної температури.

На відміну від йогурту кефір сквашується при кімнатній температурі 22-24°С.

Як зробити кефір вдома

2. Додайте закваску в молоко і перемішайте ложкою.

Ложку і посуд для приготування бажано обдати окропом.

Як зробити кефір вдома

3. Залиште при кімнатній температурі (не нижче 22°С) на 1,5-2 дня.

У холодну пору залиште посуд із закваскою біля батареї.

Переконайтеся, що кефір став густим. Якщо ні – залиште його ще на 2-3 години.

Як зробити кефір вдома

4. Готовий кефір покладіть у холодильник для охолодження на 3-4 години.

Зберігайте кефір у холодильнику не більше 5 днів. Саме стільки живуть корисні бактерії у кисломолочних продуктах.

Популярні закваски

Читайте також

Перезаквашування

Перезаквашування Як з готового йогурту приготувати новий 1. Підігрійте 1-3 літра молока до t +42°C. Молоко повинно бути майже гарячим. …

Кисломолочне дитинство

Найкорисніші продукти потрібні не тільки немовлятам, але й старшим діткам.

Якість заквасок Good Food підтверджено «Добрим знаком» (СТБ)

«Добрий знак» — це додаткова гарантія високої європейської якості заквасок «GOOD FOOD».

0
0
Ваш кошик порожній